İznikli bir çiftçinin İznik Ova Köyleri Sulama birliğine verdiği bir dilekçe ile ortaya çıkan durum tüm çiftçilere sulama ücretlerindeki indirimi gündeme taşıması ardından İznik Ova Köyleri Sulama Birliği tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Basın toplantısına, Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, Boyalıca Beldesi Belediye Başkanı Ali Çil, Elbeyli Beldesi Belediye Başkanı Şakir Yıldız, AKP ilçe başkanı Osman Sargın, CHP ilçe başkanı İsmail Güleç, MHP ilçe başkanı Osman Koçak, HAS Parti ilçe başkanı mahmut hersek, sivil toplum kuruluşları yetkilileri ve birliğe üye çiftçilerin yoğun katılımı ile yapıldı. Bakanlar kurulu kararın acele alınmış bir karar olarak yansıyan toplantıda kararın eksikleri ortaya kondu. Basın açıklamasında;
“İznik Ova Köyleri Sulama Birliği 2004 yılında 1580 sayılı Belediye Kanununa göre kurulmuş olup, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 11.06.2005 tarihinde resmi gazete de yayınlanmasının ardından 06.06.2006 tarihinde yani kanunun yayımından neredeyse bir sene sonra geçiş sürecini tamamlayarak aşağıda metni bulunan 19. maddeye göre iş ve işlemlerini devam ettiren bir kurumdur.
MADDE 19- (Değişik: 29/12/2005 – 5445/2 md.)
Sadece sulama amaçlı olarak kurulan mahallî idare birliklerinde birlik meclisi, 8 inci maddede belirtilen doğal üyeler ile belediye meclisi üyeliğine seçilme şartlarına sahip olan ve birliğin sulama faaliyetinden faydalanan mülk sahibi çiftçiler arasından birlik tüzüğünde gösterilen sayıda seçilecek üyelerden oluşur. Seçim, üye mahallî idare sınırları içinde birliğin sulama faaliyetinden faydalanan çiftçilerin katılımıyla o mahallî idare meclisinin gözetiminde yapılır. Arazinin beş yıldan fazla kiralanması halinde birlik meclis üyeliğine seçilme ve birlik meclisi üye seçimlerinde oy kullanma hakkı kiracıya aittir. Birlik üyesi mahallî idarelerin birlik meclisinde kaç üye ile temsil edilecekleri, o mahallî idare sınırları içindeki sulanan alanların birliğin sulama faaliyetinden faydalanan toplam alana oranına göre tespit edilir.
Bu birliklerde birlik başkanı, ilk mahallî idareler genel seçimlerine kadar görev yapmak üzere seçilir.
22.03.2011 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu yayımı tarihinde yürürlüğe girmekle yeni kurulacak olan birliklerin bu kanuna göre kurulması gerektiğini belirtmekte olup aşağıda metni bulunan Kanunun Geçici 1. maddesinin a fıkrası mevcut kurulmuş olan birliklere18 aylık bir süre vermiş bu süre halen dolmamıştır. Ayrıca 2011/53 esas sayılı dosya ile Ana muhalefet Partisi (Cumhuriyet Halk Partisi) TBMM Grubu Adına Grup Başkanvekilleri Trabzon Milletvekili M. Akif HAMZAÇEBİ ile Yalova Milletvekili Muharrem İNCE’nin Anayasa Mahkemesine yaptığı itirazın sonucunun resmi gazete de yayınlanması beklenmektedir.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre kurulmuş olan sulama birlikleri onsekiz ay içinde durumlarını bu Kanuna uygun hale getirmek zorundadır. Aksi takdirde bu birliklerin tüzel kişiliği kendiliğinden sona erer ve bu birlikler valinin görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında; defterdarlık, tarım il müdürlüğü, DSİ bölge müdürlüğü ve il mahalli idareler müdürlüğü yetkililerinden oluşan tasfiye komisyonu tarafından en geç iki ay içinde tasfiye edilir. Birliğin tüm hak, alacak, borç ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olmayan personeli ile birliğe ait taşınır ve taşınmazlar bu Kanuna istinaden kurulan yeni birliğe devrolunur.
24.10.2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan bakanlar kurulu kararının indirimler başlıklı 4. maddesinde sayılan indirimlerin uygulanması için en büyük mücadeleyi Sulama Birlikleri Derneği ile birlikte Sulama Birlik Başkanlığımız vermiş olup burada ki amaç yapılacak indirimlerin Tarımsal sübvansiyonlar gibi Devlet tarafından kurumumuza ödenmesi şeklindedir. Ancak halen devlet büyüklerimizden bu hususla ilgili bir sonuç alabilmiş değiliz. Çiftçilerimizin de hepsinin arazilerini Çiftçi Kayıt Sistemine kaydettirmemiş olması veya hisseli tapulara sahip olmaları bu sübvansiyonların temininde ki sıkıntılı durumlar arasında yer almaktadır.
Bununla birlikte geçiş sürecimizi tamamlamadığımız için 6172 sayılı kanunun 6. maddesi gereği yayınlanan ve 6172 sayılı kanunun bir eki olan bu Bakanlar Kurulu Kararının uygulanabilirliği hukuki olarak kurumumuz açısından mümkün değildir.” denildi