İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakultesi, İznik Gölü ve gölü besleyen derelerde su kalitesi ölçümleri yaptı. Hey yıl düzenli bir şekilde İznik Gölü’nde ekolojik çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Su Bilimleri Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, İznik’te tarımsal faaliyetler çok yoğun, bu nedenle de tarımsal ilaç baskısı devam ediyor. Kontrolsüzce gübre kullanımı var. Bu da zaman içerisinde gölün su kalitesine büyük zarar veriyor” dedi.
İLAÇSIZ ALAN YARATILMALI
Su Bilimleri’nde okuyan öğrencileri ile birlikte kayık ile İznik gölüne açılan Meriç Albay, gölden su numuneleri aldı. Derelerde de aynı uygulamayı yapan Albay, konu ile ilgili olarak,
“İznik gölünde 20 yılı aşkın süreden beri çalışmalar yapmaktayız. Gölün su kalitesi başta olmak üzere, göl içi çeşitliliği ve balıkçılık durumu öncelikli konularımız. İznik gölü bu bölge için önemli bir yer. İstanbul ve Bursa’nın çok yakınında. O yüzden insan etkisi de çok fazla. Onun dışında en önemli şey de tarımsal faaliyetler. İznik’te yılda iki üç defa ürün alınıyor. Bu da kontrolsüz bir şekilde gübre ve zirai ilaç kullanımına neden oluyor. İznik gölü çevresinde ilaçsız ve gübre kullanılmayan bir alan yaratılmak zorunda. Yurt dışında bu tip göller çevresinde bu uygulama yıllardır kullanılıyor. Göl çevresinde bu alanlar yaratılmadığı zamanda bu gün olduğu gibi su kalitesi büyük zarar görüyor. İznik gölü bizim için çok kıymetli. Dünya mirası bir yer. Balığı, kuşu ve suyu ile korumamız gereken bir alan. Ama her yıl su kalitesindeki düşüşler bizi endişelendiriyor. İznik gölü yıllardır büyük bir tehdit altında. Sürekli izlenmesi gereken bir alan.” diye konuştu.