• Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
İznik Defteri
Advertisement
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçlar
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçlar
İznik Defteri
Sonuç yok
Tüm sonuçlar

&#39Kara su&#39 Bembeyaz oldu

Yazar : HAYRİ ŞEN
15 Şubat 2017
Kategori Manşet
0
&#39Kara su&#39  Bembeyaz oldu
0
0
Görüntülenme
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

Zeytin sektörünün baş belası atık “kara su”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile Marmarabirlik’in ortak çalışması sonucunda bembeyaz oldu.

Pilot arıtma tesisinde başarı sağlanması üzerine UÜ Rektörü Prof. Dr. Cengiz, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu ile birlikte tesisi inceledi, çalışma hakkında bilgi aldı.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe büyük sıkıntı yaratan ve arıtılması konusunda şu ana kadar başarı sağlanamayan atık kara su, Uludağ Üniversitesi ile Marmarabirlik’in ortak çalışması sonucunda uluslararası deşarj niteliklerine uygun olarak arıtıldı.

UÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nün kara su pilot arıtma projesi, Marmarabirlik Başköy Entegre Tesisleri’nde başarıyla gerçekleştirildi. Projede sağlanan başarı nedeniyle Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esvet Açıkgöz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Ülkü, Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Savaş Başkaya, Çevre Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ile birlikte Marmarabirlik Entegre Tesisleri’ne gitti. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren ve Entegre Tesisler Müdürü Ertuğrul Doğanalp tarafından karşılanan üniversite heyeti, önce tesisleri gezdi. Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz, “Dünyanın En Büyük Zeytin Üreticisi” sloganıyla üretim yapan Marmarabirlik’in üretim tesislerini beğendi.

Zeytin yıkama, paketleme, vakumlama ve zeytinyağı ünitesini gezen heyet, son olarak pilot uygulaması yapılan arıtma tesisini inceledi. Tesisler ilgili bilgilendirmeyi ise UÜ Öğretim Üyesi, Proje Yürütücü Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Taner Yonar ile Marmarabirlik Çevre Müdürü Mehmet Şen yaptı.

PROJENİN DETAYI

Uludağ Üniversitesi’nin sağladığı bilimsel ve maddi, Marmarabirlik’in de lojistik desteğiyle gerçekleştirilen pilot projede, zeytin kara suyuna fizikokimyasal ileri arıtma teknikleri uygulandı. Amacın, gerçek ve büyük ölçekli uygulamada doğabilecek sorunları saptamak olduğu belirtildi. Bundan da önemlisinin, işletme maliyetini gerçeğe yakın belirlemek olduğu kaydedildi.

Pilot arıtma sonrasında ortaya çıkan suda uluslararası deşarj kalitesinin yakalandığı belirtilirken, ayrışma sırasında çıkan yağ içerikli çamurun ise sabun üretiminde kullanılabilirliği incelenecek. Kimyasal çamur için alternatif arayışları sürüyor.

REKTÖR: SONUÇ MÜKEMMEL

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, incelemenin ardından gözlemlerini aktarırken, “sonucun mükemmel olduğunu” söyledi. Rektör Cengiz, “Hep birlikte gördük. Katran rengindeki atık kara su berrak hale gelmiş. Bu projede emeği geçen bütün arkadaşlarımı kutluyorum” dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu da, sektörün en önemli problemlerinden biri olan ve çevre kirliliği yaratan zeytin kara suyunun arıtılması konusunda Uludağ Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Taviloğlu, “Günümüzde çevre sağlığı pek çok sorunun önüne geçti. Marmarabirlik olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Başarılı sonuçlanan pilot çalışmanın son aşaması maliyet tespitine yönelik olacak. Başta sayın rektör olmak üzere değerli bilim adamlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Önceki Yazı

Eski Binaya Yıkım Kararı

Sonraki Yazı

İznikli Annenin Ergenokon Korkusu

Sonraki Yazı
İznikli Annenin Ergenokon Korkusu

İznikli Annenin Ergenokon Korkusu

Please login to join discussion

Son Eklenen Haberler

İznik Karavan

Karavancı Sıkıntısı: Sorun Karavan mı, İletişimsizlik mi?

20 Temmuz 2026
İznik Sanal Bahis

İznik Merkezli Dev Vurgun Çökertildi! 1 Milyar TL’lik Para Trafiği Ortaya Çıktı

19 Temmuz 2026
Çakırca Tır Kazası

Kömür Yüklü TIR Akaryakıt İstasyonuna Daldı, Bir Kişi Hayatını Kaybetti.

17 Temmuz 2026
iznik-zeykop

Yeni Yönetim, Yeni Anlayış: Zeykop’ta Kapsamlı Dönüşüm

16 Temmuz 2026
Hayri Şen

Artık Soru Sorma Zamanı: Yıllardır Bu Makamlarda Olanlar İznik’e Ne Kazandırdı?

15 Temmuz 2026
Trafik Tescil

Miras Kaldıysa Sorumluluk da Sizde! 90 Gün Sonra Ceza Var

9 Temmuz 2026
Muhammet Asil-

Bursa Eğitim Camiasında Görev Değişimi: Muhammed Asil İl Müdür Yardımcılığına Atandı

9 Temmuz 2026
Hacı Mustafa Akın

İznik Zeytin Tarımında Bir Çınar: Hacı Mustafa Akın “Ayrancı”

8 Temmuz 2026
İznik defteri-logo

Sitede yer alan yazı ve resimler telif yasaları ile korunmaktadır. Tüm hakları İZNİK DEFTERİ.COM sitesine aittir.

Kategoriler

  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazıları
  • Kültür Sanat
  • Manşet
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor
  • Ülke ve Dünya Gündemi

 

www.İznikdefteri.com
1991 yılında kurulmuş olup,
Bir İznik Dizayn iştirakidir

  • KÜNYE
  • Biz Kimiz
  • GİZLİLİK POLİTİKASI

© 2022 iznikdefteri Tüm hakları saklıdır.

Sonuç yok
Tüm sonuçlar
  • Anasayfa
  • Adli
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Kültür Sanat
  • Özel Haberler
  • Siyaset
  • Spor

© 2022 iznikdefteri Tüm hakları saklıdır.