Bursa’nın İznik ilçesinde 636 yıllık Yeşil Camii minaresindeki çiniler, zaman zaman -10’lara düşen soğuk havanın etkisi ile çatlayarak yerinden döküldü.
Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin beşiği İznik’teki 635 yıllık Yeşil camii tek kubbeli olması dolayısı ile erken Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından biri olarak biliniyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restore ettirilen ve minaresindeki çinileri ile tanınan Camii, 2016 yılında bir yıllık aranın ardından yeniden ibadete açılmıştı.
YEŞİL CAMİİ TARİHÇESİ
İznik’in doğusunda, Lefke Kapısı yakınında tarihi Nilüfer Hatun İmareti (İznik Müzesi) ve Şeyh Kudbettin Camii ile aynı alanda bulunan Yeşil Camii Çandarlı Hayrettin Paşa adına 1378–1391 yılları arasında Hacı Musa’ya yaptırılmıştır. Caminin yapımına Çandarlı Halil Hayrettin Paşa döneminde başlanmış, onun ölümünden sonra oğlu Ali Paşa, (1391–1392) döneminde tamamlamıştır. Erken Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından olan Yeşil Cami, tek kubbeli merkezi camilerin gelişmiş örneklerinden biridir. Adını da minaresindeki çinilerden almıştır.