İlçelerin gelişimi konusunda pek çok öneri gündeme gelebilir. Bu öneriler, ilçelerin sahip olduğu dinamikleri iyi tanımak, iyi bir şekilde değerlendirmek ile mümkündür.
UNESKO aday listesine girmiş olan İznik ise bu konuda çok farklı alternatifler sunan bir ilçe olarak dikkat çekiyor. Başta turizm konusu olmak üzere ilçenin sahip oldu Tanrı vergisi doğal zenginlikleri çevredeki birçok ilçeyi kıskandıracak düzeyde.
Uzun yıllar boyunca Bursa’da bir üvey evlat muamelesi gören İznik, 2004 yılında göreve gelen ve 2 dönem boyunca Belediye Başkanı olarak görev yapan Kadri Eryılmaz döneminde birçok ilke imza atarak bir silkinme yaşadı. Kendi ayakları üzerine kalkmaya başlayan İznik, adeta Bursa’ya “İznik olmadan, Bursa olmaz” ihtarını vermiş oldu.
Ard arda başlayan yatırımlar 2014 yılında Belediye başkanı olarak göreve gelen Osman Sargın döneminde de artarak Büyükşehir desteği ile tamamlandı. Bu sayede İznik, uzun yıllardır yaşadığı alt yapı ve üst yapı eksiklerini tamamlayarak Unesko aday listesine girme başarısını dahi yakaladı. Bu başarıların mimarları, siyasi görüşlerini bir yana bırakıp İznik tarihinde ilk olarak İznik için bir araya gelen siyasiler sayesinde mümkün oldu.
2019 yılında AKP’den Belediye başkanı olan, Kağan Usta halk arasında “Turizmci” olarak yaratılan algı ile göreve başladı. Konu Turizm olduğunda İznik, “İnanç Turizmi” ile Dünya’da kendinden bahsettirecek nadir ilçelerden biri olduğu tüm uzmanlar tarafından kabul edilen bir gerçek. Göreve gelen Kağan Usta aradan geçen üç sene sonrasında ne yazık ki kendinden beklenilen performansı gösterdiği söylenemez.
Seçim vaatlerini daha sonra incelemek üzere bir yana bırakıyoruz.
İznik Belediye Başkanı AKP’li Kağan Usta’nın, Balıkesir Üniversitesi Yüksek Lisans Tez’indeki İznik Ayasofya ile ilgili önerilerine muhafazakâr seçmenleri nasıl bakar bilemiyoruz ama Kağan Usta, yüksek lisans bitirme tezinde, İznik’te inanç turizminin geliştirilmesi için yaptığı somut önerilerinde Fener Rum Patrikhanesi’yle bağlantı kurularak Ayasofya’nın, Hıristiyanların serbestçe ibadet edebilmesi için ibadete açılması önerisinde bulunuyor.
Başkan Usta’nın Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı İnanç Turizmi Potansiyeli Açısından İznik’in Değerlendirilmesi Yüksek Lisans Tezi 126. sayfasındaki önerilerinden bazıları şöyle;
*/ İznik bölgesinde Hıristiyanlar için dini öneme sahip başta Ayasofya Müzesi’nin harabe durumundan kurtarılıp orijinal haliyle restorasyonunun tamamlatılması ve ibadet için uygun bir hale getirilip 787’deki manevi havanın oluşması sağlanmalıdır.
*/ İznik bölgesindeki Hıristiyanlar için bir diğer dini öneme sahip I. İznik Konsili’nin yapıldığı İmparator Konstantin’in Sarayının kalıntılarının tamamen gün yüzüne çıkarılması ve koruma altına alınması ve ziyarette gelecek yabancı turistler için burada ibadet olanaklarının sağlanması gerekmektedir.
*/ İznik bölgesinde gerek yerleşim yeri olarak seçmiş yabancılar, gerekse ziyarete gelen yabancı turistlerin konaklamaları sürecinde doğan dini gereksinmeleri için ibadet edebilmelerini sağlamak amacıyla Hıristiyan toplumunun ibadethanesi olan bir kilise açılması için Fener Rum Patrikhanesi’yle bağlantı kurulmalı, bu imkânın onlara tanınması dış aktif turizm talebini hem özendirici ve hem de yönlendirici olacaktır.”
2005 Yılından Bugün Ne Değişti?
Başkan Usta’ya göreve geldiği üç yıl sonunda sormak istiyoruz.
– Hala bu somut önerilerinizin arkasında mısınız?
– Fener Rum Patrikhanesi ile bugüne kadar bir bağlantı kurdunuz mu?
– Eğitimini aldığınız Turizm konusunda İznik için bugüne kadar ne gibi projeler ürettiniz, varsa eğer şu an bu projeler ne durumda.
– Tez konusu olarak ele aldığınız İznik Turizmi, belli bir makama gelmek için yoksa sadece bir araç mıydı?