TBMM’de gece yarısı oturumlarında ansızın gündeme dahil edilen ve muhalefet partilerinin yoğun tepkisine neden olan maddeler bir bir kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın birinci bölümündeki ilk 2 madde kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı görüşüldü. Gece yarısına kadar devam eden görüşmeler iktidar partisi ile muhalefet partileri arasında sert tartışmalara sahne oldu. ”Temel Kanun” olarak iki bölüm halinde görüşülen tasarının kabul edilen maddelerine göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak.
14 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN SINIRI İL SINIRI OLDU
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek.
Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak. Söz konusu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli’ndeki köylerin de tüzel kişiliği sona erecek.
BELEDİYELERE, CAMİ YAPIM VE BAKIM GÖREVİ
Büyükşehir belediyelerin sınırları il mülki; ilçe belediyelerinin sınırları bu ilçelerin mülki sınırları olacak. Bu kararın ardından Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, sadece amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapabilecek; yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporcuların yanı sıra teknik yönetici, antrenör ve öğrencilere belediye meclis kararıyla ödül verebilecek. Bu belediyeler; sağlık, eğitim, kültür tesis ve binalarının yanı sıra mabetlerin de yapım, bakım ve onarımını sağlayacak yani bir nevi büyükşehir bünyesinde bir alt kurum durumuna geçecek.
Bursa'daki tüm belediye başkanlarının tepkisini çeken bu kanun siyasi olarak görülse de, uygulamaya geçtiğinde iktidar belediyelerinin de tepkisini alacak gibi görünüyor.
MHP'li bir belediye olarak İznik, bu kararın altına hiç bir zaman imza atmayacak olarak düşündüğümüzde çevre ilçelerde durum çok daha farklı boyutlara uzayacak gibi görünüyor.
İNEGÖL’ÜN HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ
Maddelerin mecliste kabul edilmesinin ardından İnegöl basını “İnegöl’ün İl Olma Umutları Bitti: Büyükşehir’e bağlandık” şeklinde okuyucularına duyururken, İnegöl’ün yıllardır peşinde koştuğu il olma hedefinin gece yarısı oturumlarıyla suya düştüğü ifade edildi.